Wednesday, January 21, 2009

What A Pleasant Surprised. He Just Make It. Well Done C Bowler.



Saya baru sahaja selesai "Shoping Bersama Che Pah", apabila tiba-tiba telefon tangan saya ber'blink-blink', isyarat satu mesej baru telah diterima masuk.

"Akak, Abg mie dapat No 2 lah kak".

"Biar betul, kan ramai B Bowler yang masuk, takkan Abg Mie boleh menang"

Walaubagaimanapun, beberapa sms masuk selepas itu mengesahkan lagi kemenangan C Bowler Suami Tercinta (nasib baik panggilan manja Suami Tercinta tetap konsisten walau ketika musim kekalahan atau score rendah, walau ketika musim meraih kemenangan, score tinggi mencecah langit). Hmm...patutlah tangan ni gatal-gatal sejak petang tadi. Rupanya nak dapat RM800 .

Untuk menakutkan Team Pak Zawi and Team Qatar ,let me highlight the scores : Semua above 2oo and the highest is 278! Ada berani? Tiada lagi that hampeh 132. Hehe..manusia mudah lupa diri.


Tiba-tiba saya teringat, patutlah hari ahad lepas C Bowler Suami Tercinta sanggup pergi training seorang diri. Jangan-jangan dia dah jumpa teknik baru dan tidak mahu B Bowler mengetahui. Nampak gaya genjatan senjata tidak menjadi ni. Mari kita tanya pendapat Penyokong Setia Di Pasir Mas.

"Err..Encik MC, apakah pendapat anda mengenai kebangkitan C Bowler ini? Adakah sudah sampai masanya C Bowler dinaikkan gred ke B Bowler dan tiada lagi bantuan handicapp?"

Opps! ada handicapp ye..patutlah boleh menang. ( Kepada C Bowler, half-half ye RM 800 tu. Once confirmed, ayat ni akan di delete sertemerta. The Choice is yours.)


9 comments:

Mat Cendana said...

Berita ni yang paling surprising skali! Tapi bagus jugak, bila dapat tahu awal-awal tentang score 278 - di situ, boleh agak yang Mie ni "ada form".

SEMUA score above 200? Saya ingat tak lamalah jadi C Bowler. Anyway, saya rasa theory saya tu betul - yang saya compare dengan menulis... sometimes, no matter how hard we try, we can't seem to DO IT... So, just accept. Sooner or later, we'll get back to our actual level...

sherry said...

Dah try tulis half tadi..tapi tak confident, then i delete...

Mat Cendana said...

As I had said, and this was proven: your level is markedly higher than you think you are at.

The second thing proven was - your basics are sound enough; and your sentences contained only a few errors.

Deq tak ingat ke?... especially masa SMS dulu tu. Plus my mentioning you had definitely improved. Ni saya rasa because you had left the usage of English for quite some time - tak continuous macam a couple of months ago.

Masa buat tadi tu - ada ikut tak apa yang saya bagitau lepas-lepas?... especially about "think directly in English"? Saya rasa Deq dah dok start translate dalam kepala semula ni Haha!

Memandangkan agak lama you tinggalkan writing in English ni, dah mula jadi kekok semula, right? Or, most probably, you were self-conscious...?

Masa nulis dok teringat-ingat "betul atau salah ni??" instead of "Tuliskan ajer". Takpa, if you start again, it'll become easier.

Don't stop, please... RUGI benda-benda yang you dah dapat; level yang sudah daki.

Mat Cendana said...

Tentang "Mie punya bowling form" - Saya terfikirkan yang ni pulak:

Ni dah kali ke tiga Mie dapat very good results, kan... at least with the ones you had shared with me. Ada persamaan yang semalam dengan yang Mie dapat RM400 tu - he was actually under pressure from `something' not connected to bowling.

Okay, last night: Mie was TIRED!...baru balik dari KL. Yang dapat hadiah RM400 pulak: Mie DEMAM!

Ironic kan? Sepatutnya, these two "hancur". TAPI TIDAK. So, kita kena analyse; sebab there's something to it. What is this "something'?

Kita tengok yang masa dapat very bad results tu - Dia tak demam, tak tired... boleh jadi gini. My theory: "Put too much pressure on himself, tried too hard". Akibatnya, tak mainkan his usual game... he was TENSE. Dan bila awal-awal dapat poor score, semakin tense lah; campur self-confidence eroded.

Last night, saya ingat gini: Mie kira, "kalau poor result pun takapa, sebab ada excuse - LETIH drive dari KL". So, he had nothing to lose - he just played. And did everything right!

Yang masa demam pun sama - nothing to lose, ada excuse TO HIMSELF kalau poor result pun. So, again, no pressure... he played his usual game.

So camana nak utilise my theory ni? (Ni nak kena daftar sebagai "Mat Cendana's Purposeful Underdog Power Theory")

Kena ensure Mie tak over-prepare psychologically sebelum tournament - baru dia tak over-concentrate. Kalau orang lain rest waktu petang sebelum tournament, Mie pulak kena buat kerja... Biarkan letih tu, tak apa. Sebab dah terbukti kalau Mie letih sekali pun, tak affect result.

Camana? Ada logical, reasonable ke theory saya ni, deq?

newlife said...

salam to you too. . .

Anonymous said...

Bro Mart,
Tersangatla terrer nye ulasan selari bro mart tuh..

ada lagi satu- rasanya K Jane tak bole tengok Abg Mie masa tournament, eloknya gi shopping masa tuh.. pas tu tunggu sms kemenangan aje...

Tak gitu K Jane...
-IJA-

sherry said...

@Bro mart

Teori tu make sense and ija punya suggestion sangatlah dipersetujui. macam dengar guruh dilangit, air di tempayan di curah kan.

sherry said...

@ newlife.

Thanks for singgah.


take care.

elviza said...

Sherry,

Abg Mat kata you "self-concious." I feel that all the blood time okay?

Writing is tricky, it's like putting your soul out there to be judged by this big mean world.

I fear writing more than I fear the courtrooms. On a second thought, I don't actually fear the courtrooms, just feel a bit weary at times.

But writing? Writing is laborious and slow for me.

Mat is right though, if you leave the writing - be it in English or Bahasa - it will rot after a while.

I can't see major flaws in your postings, so what's the problem sis?