Monday, February 8, 2010

Sehari Tidak Bekerja

Saya bercuti rehat hari ini. Saya membayangkan diri saya sebagai seorang Surirumahtangga Sepenuh Masa. Maka routine saya pada hari ini adalah seperti berikut:
  • 5.20 pagi: wake up call
  • 6.00 pagi: membangunkan anak-anak
  • 6.50 pagi: anak-anak ke sekolah , err En.Suami yang menghantar anak ke sekolah
  • 7.00pg - 8.30pg : menonton tv
  • 8.35pg : ke sekolah, Irfan tertinggal Pencil Box
  • 9.00 pg : menonton tv.
#nota: saya tidak perlu mengemas rumah and membasuh baju segala, saya ada pembantu.

  • 10.00pg -12.15 tgh - ke salon, bersauna berfacial and hair treatment
  • 12.30 - 1.40 ptg : ke kedai kain and ke tailor, ambik baju dah siap and hantar kain untuk di jahit
  • 1.41 ptg - 2.15 ptg : mengambil anak dari sekolah
  • 3.00 ptg : Menghantar Irfan ke KO _Ko.
  • 3.15 - 5.00ptg : Ke Bank urusan kewangan, Ke kedai membeli hanger2 and Stand untuk tudung
  • 5.30ptg: Sudah berada di rumah. Permintaan Shera : Buat Makaroni Bakar
  • 6.20 ptg : meng'update' blog.. Hari biasa saya berada di Gym atau Swimming Pool.

Kesimpulan saya :
  • Walau tidak bekerja( di opis) tidak bermakna saya duduk diam sahaja di rumah, boleh bersenang lenang berbaring2 sambil membaca majalah atau menonton tv sepanjang masa! Anak2 juga tiada di rumah kerana bersekolah, ada kelas tambahan, aktiviti ko-ko mahupun ke kelas mengaji Quran dan fardu Ain.

  • Buat waktu dan ketika ini, saya akan terus bekerja . Saya masih boleh meluangkan masa bersama anak-anak di malam hari sambil mengawasi mereka menyiapkan kerja sekolah ataupun mengulangkaji pelajaran. Saya juga tetap memastikan weekend adalah hari keluarga dan melakukan aktiviti bersama-sama mereka.


  • Walaupun begitu, saya amat mengagumi kawan-kawan saya Suri-surirumah Sepenuh Masa yang tetap gigih dan komited menguruskan rumahtangga masing-masing. Saya kagum dengan kesabaran mereka.

  • Saya amat bersyukur kerana En Suami memahami saya dan kami sama-sama dapat menguruskan hal rumahtangga terutamanya kebajikan anak-anak secara teratur. Susah sama dipikul, ringan sama dijinjang.

  • Terima Kasih Tuhan. Nikmat Mu tidak ternilai.


14 comments:

Anonymous said...

Kagum kagum..dapat buat satu entry lagi...

IJA

mamasita said...

Waah waah..enak sekali sehari tak bekerrjaa ya buk?? Bisa bikin apa saja..

P.S.Just got back from KL an hour ago..semalam petang I gi KL naik bas TN..kebetulan macam kretakuda..tiba KL terus bocor punyalah bergoncang!!
Came back dengan Dato naik kereta..ahh..lega.

sherry said...

@Ija.

Mood menulis i datang bertalu sbb takleh tulis kat FB!! uwaaa...masih terguris hatiku ini.

sherry said...

@ Kak Datin

Ya..enak sekali rupanya duduk di rumah tanpa pening2 di kantor!

Tapi pening duk rumah saya hanya bertahan sehari sajer, esuk masuk opis dah...! Enggak betah di dapur!

Cat-in-Sydney said...

Aunty Sherry,
If you had adopted someone like me, you'll have to add these items in your itinerary:
Cleaning kitty toilet
Feeding kitty breakfast, lunch and dinner
Oh, these are stuffs that you can't ask Bibik to do. Your kitty will be unhappy not to get the special attention. purrr....meow!

VersedAnggerik said...

Muahahaha....

Mask ni kalau tak kerje, membuta jer nyah. Qada' tidur!

Tapi, tak pernah lak terlintas nak amik cuti dan tak gi mana2. Mak rasa mcm di luar atur logika.*wink* *wink*

sherry said...

@C-I-S.

Hii...
I don't mind buat semua yg u listkan tu, as long as u boleh masakkan I Asam Pedas Ikan Tenggiri seminggu tiga kali! boleh?

sherry said...

@ Versed Anggerik

Mak takleh buat macam tu, Mak akan demam kalau tak keluar rumah! Walau hanya pergi ke Tunas Manja berhampiran beli belacan, itu dah kira 'outing' bagi Mak tawwww!

Cat-in-Sydney said...

Aunty Sherry,
Bukan setakat Asam Pedas Ikan Tenggiri, Kari Kepala Ikan Tenggiri, Singgang Ikan Tenggiri + Sambal Belacan pun boleh. Amacam? Personal chef from Sydney....Bibik boleh balik kampung! purr....meow!

sherry said...

C-I-S,

Ini sudah bagus . Singgang is my fav!.tapi itu Bibik takboleh balik kampung>.sapa nak gosok baju and mop lantai..nanti terbakar bulu kuching kena iron..!LOL!

Snakebite said...

dijinjang ke dijinjing?

i bagi u tiga hari duduk rumah, soheh mesti ngaruk kat seme orang.

i rasa encik somi dan anak-anak akan suruh you pegi kejer balik kat opis.

Cat-in-Sydney said...

Aunty Sherry,
Your Bibik all in one ke? I thought you have one Bibik tukang masak, another Bibik tukang cuci, another Bibik tukang kebun, another Bibik tukang jaga kereta.... purrr...meow!

sherry said...

@Tok Snake.

Ahaa la...should be dijinjing kan..ok.noted! TQ ha.


#ps. memang benar..En Suami dengan beralusnya cakap berlapik.."i think u better masuk kerjalah esuk"! hehe.

Mummy Nana said...

Mmg best jadi surirumah tangga nie.. xyah pening2 nak pikir psl kerja.. tapi tgh2 gawat nie selagi ada rezki bekerja baik kerja.. kalau xdpt pegang duit hasil titik peluh sendiri xbest sebenarnya....:-)