Wednesday, February 11, 2009

Makaroni Bakar

I love bowling..err..i love cooking very much (macam terpaksa jer kan) . Actually, for the last few days , ashik tengok ummie's blog jer..rasa teruja pulak nak menunjukkan my bakat terpendam. Dan lebih teruja bila baca sms from Datin Vouqe Mamasita; " Sherry, u hidangkan bola bowling jer lah bawah tudung saji". And i know, she was just kidding. Love U my dear Datin Colgate. So, ladies and gentlemen.,please have a look :-




BAHAN-BAHAN :


  • 1 bungkus makaroni
  • 1 tin cendawan butang
  • 1 biji bawang besar
  • 400 gm daging cincang
  • 400 gm ayam cincang
  • 1 tangkai daun sup
  • 3 sudu cili mesin
  • 1/2 biji cili bangla hijau
  • 1/2 biji cili bangla merah
  • 10 biji telur

CARA MEMBUAT :-

  • Rebus makaroni sehingga kembang, toskan .
  • Tumis cili mesin dan bawang sehingga naik bau.
  • Masukkan ayam dan daging cincang , goreng hingga masak.
  • Masukkan makaroni, cendawan butang dan cili bangla.
  • Masukkan garam. Gaul rata.
  • Masukkan daun sup.
  • Angkat dan sejukkan.
  • Sediakan bekas pembakar, sapukan sedikit mentega di sekeliling bekas.
  • Masukkan makaroni. Pecahkan Telur. Pastikan telur menutupi semua makaroni.
  • Bakar dalam ketuhar 180"C selama 30 minit.


Setelah dimasak di atas dapur, angkat dan sejukkan








Sedang di bakar. Suhu 180'C, time 30 minit.

Finally...


THE OUTPUT

....The Boss and his daughter


hmm...i had every reason to feel satisfied!!!!!

18 comments:

VersedAnggerik said...

Yummy!

nanti nak try lah buat.

entah zaman bila! Hehehe....

Teo Wei Sing said...

Macam sedap lah, nak try nak try jugak...salam perkenalan !!!

Syed Agil said...

K Jane- impressed nya..i sendiri pun tak berapa pandai buat macaroni bakar..dah try buat sekali tapi tak nampak yummy cam gini..maybe you sebenarnya minat cooking..so untuk memupuk minat tu..elok la memasak benda benda yan cam ada bentuk bola boling gitu...yang guna telur contohnya..he he

An-Nimr said...

Cili Bangla?? hahahaha...hak mane tu?

mai Kl nanti buat kat umah I ...i nak makan...

radius-qatar said...

Wah wah berseleranya Bos ngan 'cranker to be' makan macarono bakar....sampai tak sempat nak tutup Microwave door...wakaka...!

mamasita said...

Amboi! Ni sudah lebih! Pandai bowling and pandai masak!! Jelez!!hahaha

sherry said...

@Versed Anggerik

Trylah buat..kita buat Cooking Class kat Rifai's Butik.


@TWS.
Thanks for dropping by..Nanti i mintak tandatangan u ..

@ Ija.
Good idea tu.


@An-Nimr,
Takder masalah...err..kalu masak kat KLCC or Sogo takper ker..lebih menjadi my cooking tau.

@radius qatar
sajer jer i tak tutup microwave tu.. nak tunjuk Fresh From Oven.


@ Datin V Mamasita.
Jangan jelez..ada jugak yang i tak pandai. Bab menyanyi memang i angkat tangan. Standard kalu pi karaoke tu..kena rampas mic macam Ahan..terhina i.

Teo Wei Sing said...

Sherry,

Wow Wow Wow !!! Sampai minta tandantangan? perlu ke? Anyway, i feel proud and happy dengar seperti itu kerana sekurang-kurangnya berkenalan dengan pencinta sajak... saya cukup berbesar hati...

One more thing, banyak lagi kita boleh share in sajak, we just wait and see..

Thanks

TEO

Uncle Lee said...

Hi Sherry, bet you're a good bowler. Whats your average? And I love your this dish. Looks absolutely delicious too. Ada lagi? Ha ha.
Have a nice day, best regards, Lee.

Mat Cendana said...

Kalau saya tak tahu beforehand yang dok buat masakan ni, tentu akan terlintas "Ni dia masak apa, sampai TERbakar" Haha!

Berapa nombor telefon Shera?... nak try tanya diam-diam yang mama dia paksa posing thumbs up ke...

sherry said...

Hi TEO..

Am Looking forward sungguh.. u dah pernah jumpa Lim Swee Tim ye? i punyalah minat kat dia...err..i mean sajak2 dia...

So, jom kopitiam.

sherry said...

Hi Uncle Lee @ Pencinta Wanita.

Thanks for dropping by. Welcome to my 'kerdil' blog. What a suprise to meet u here.

p/s.. Can i have a Persian Designer Dress too..( u bagi kat laily). Hmmmm...during my next tournament i akan pakai...hahah..

sherry said...

@ Mc..
Nasib baik dalam gambar tak nampak tangan i cubit Shera..hehe..kalau tidak terbukak rahsia..thanks to my Sony(akan beralih tuan soon)

Kak Ezza said...

sedap nya.cik sherry oiii....sampai thumb up anak dara tu!!!..keluarga boeling yer..hehehe...dolu dolu masa muda dan kerja akak main jugak...ta[i pas tu..main bowling berdua jer..hahahaha

sherry said...

@Kak ezza.

Thanks sudi singgah.
Thumb up tu berlakun ajer..Shera nak bodek i belikan dia something.

SOHO Mama said...

Sherry..owh sedapnya nampak makaroni ni..! I sejak 2-3 hari ni pun masak pasta pasta jugak. Sebenarnya tak susah sgt kan once you get the hang of it. Kalau berkesempatan, u tengoklah Rachael Ray 11am weekdays ntv7 (ker 8tv..?). Mcm2 30 minute meal dia buat. Inspiring!

Teo Wei Sing said...

Sherry,

Sure saya dah banyak kali jumpa Dr Lim kerana beliau merupakan pembimbing dan pendorong karier penulisan saya, sifu saya.

Berbanding nama2 besar seperti Lim Swee Tin, siapalah saya. Hehehe... Kehebatan berbahasa dan keindahan sastera beliau memang tidak disangkal.

Apa salahnya kalau jom kopitiam, saya on saje. tak ada masalah, Bisa diatur bisa diatur...

TEO

sherry said...

@ SM.

Betul u cakap, nak seribu daya tak nak seribu dalih..tapi i ni banyak sangat vitamin Malas tu.