Tuesday, March 31, 2009

The Insaf Shopaholic

I have been advised and trained since childhood by my parents and teachers to developed the habit of saving and to plan to spend on things that i desire within my means.

Ehem, the introduction is so good kan. But the part i like best is only to spend on things that i desire..heheh..boleh?


I love shopping. I'm A Shopaholic. Yes, i have an almost unhealthy obsession with shopping.


By the way, suddenly today i macam dah insaf. I've spent a lot of money unnecessarily. Seriously, for goodness sake, i need to berpantang going shopping. Furthermore, i've to develop the habit of saving ! Effective immediately! Trust me, anyone?

27 comments:

Kak Elle said...

hari tu kasut ni bag pulak .... next????....haha

berapa harga bag coach tu sherry?

Tie said...

Ha ha.....senang je kalau nak start saving tu... simpan je duit kat celah mana2 tempat... Bila nak keluar bawak yang perlu je..

Tie suka sangat simpan duit merata2 dlm rumah, tapi lupa lak letak mana...he he..bila hilang nak salahkan toyol, kih kih ....

SOHO Mama said...

Wanita mana yg tak suka kasut & beg kan K.Sherry :)
I pun suka beg..tapi kalau work-from-home, keluar pun sekali sekala..rasa mcm tak sesuai pulak nak beli beg byk2..kalau i keja ofis mcm dulu, huihhh memang lahhhh..
I love shopping too. Since started online shopping since pregnant with Zuleyka, makin le senang nak shopping-smopping..just click *Buy Now* haa haa..
Hari tu I ada merajuk kat The Hubby..pastu dia nak pujuk I, dia belikan i prezen..buku CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC.

Anonymous said...

Iye ke ni K Jane, i macam tak percaya laaaaa.

Walaupun I work from home sekarang, ie pakai kain batik je close accounts...tapi still gi tempah baju 10 helai..ha ha ha

IJA

Anonymous said...

Iye ke ni K Jane, i macam tak percaya laaaaa.

Walaupun I work from home sekarang, ie pakai kain batik je close accounts...tapi still gi tempah baju 10 helai..ha ha ha

IJA

mamasita said...

I am surprised you kuatnya shopping.Janganlah gitu sis.SAVE SAVE SAVE k?
You can do it!

sherry said...

@Kak Elle.
Salam kak..beg, kasut,..tak lengkap tu kan...kena beli baju, tudung, brooch..alamak..i kan berpantang shopping.

@Tie
Thanks for the tips. Akak try ikut ye.

@Soho Mama
Tulah..rasa macam tak normal pulak bila pompuan tak suka shopping kan..So, the conclusion is i'm a normal woman, but dah insaf sikit sehari dua ni.

@ija.
U janganle provok i..setakat ni masih bertahan.

@Datin Vouqe.
Thanks for the kata2 semangat., but just in case u ternampak i kat East Coast Mall or Megamall one day nanti, u just ignore ye..heheh.

izan said...

k sherry,

waaa... shanteknya handbag tu...
minatlah yang kaler putih tu....

k sherry pegi padang tak hari tu.. tengok artis... hihi tukar tajuk lak

sherry said...

Izan.

The Putih one tu LV .

Last Weekend Tie datang sini ke? Akak takder in town..pi KL..shopping..hehe. sebelum insaf.

Anonymous said...

IJA -

K Jane ..beg LV and Coach tu you dah ada kan...so ehem ehem, bole lah cancel beli (or beli yang kat shanghai grade I punya..amacam..he he he)

An-Nimr said...

Sherry,

baik sedekah kat yang memerlukan...dapek gak pahala...berpada2 cek oi...tahan sket nafsu serakah(bukan sex..hahaha) tu Yang oi...kita ikut ja contoh Rasullulah saw...baju tu gak dia jahit...tidur pun simple jer...nanti esok Allah tanye pasal pembaziran kita (takut tak? hehehe...Allah also ask us about our TIME...beriadah pun berpada2 Yang oi...)

Ini adalah nasihat dari ustazah tak bertauliah.

(listen to the advice, not the person...heheh)

Anonymous said...

Bagus lah hang ni Jannah, I boring-boring, baca cerita you ni, hilang boring, jadi menarik, ceritalah lagi. Letak gambar banyak-banyak, gambar kuantan pun baik. salam to nazmi.

Zahid

ArahMan7 said...

Waalaikumusalam wrt.wbt.

Thanks for dropping by to my humble My Journey To Recovery. Really appreciate your coming over. Luckily there's nothing to buy. Guess I better publish my online store pretty soon. Reading from the comments above, it seem the ladies really love shopping. It make me wonder whether they do their shopping online as well? I guess selling women thingy is a good niche. What say you my dear Sherry?

Greetings and lots of love from Kuale Kangsor.

elviza said...

Oh, sweetheart don't feel bad. No force on earth can separate women and handbags/shoes.

I love the patchwork coach! Hmmmmmmm... but the white LV tuh kalau bagi I sure 2 hari jer dah kotor.

My friend just bought the new glossy lamb skin (metallic black) from Prada and OH.MY.GOD it is so to die for. But for the price? Hu hu hu hu heart attack tgk credit card bill nanti.

I pun nak insaf lah (from shopping that is)

My husband once said kalau I mati dia tanam I dengan my bags and unworn pairs of shoes. Tak guna betul lah dia.

sherry said...

@An-Nimr..

Salam Ustazah. Thanks for the ingatan. I cuba ikut ye....

sherry said...

@ ija.

banyak lagi brand lain yang u boleh pilih untuk i..heheh..kes paksa rela ..kena belikan jugak..As long as orang lain yang bagi tak consider langgar pantang kan.

sherry said...

@ Zahid.

Welcome to my blog. Thanks for dropping by.

sherry said...

@Arahman7.

Thanks for coming. Aha..i'm glad u tak taruk online shop kat ur blog, otherwise...

sherry said...

@ Elviza.

Thanks for really memahami hatiku..cewah...lagipun kalau langgar pantang, bentan kejap ajer kan..

Uncle Lee said...

Hi Sherry, I have yet to know or meet a woman who doesn't love shopping.
What would stores do without women? Ha ha.
And daughters learn from mothers, with their, "when I grow up I want to be like you, mummy". Ha ha. Lee.

Tie said...

Kak Sherry...lamanya menyepi... Tie nak pindah ke wordpress.... ni alamatnya... senang2 nanti dtg laa...

http://kayteeze.wordpress.com

VersedAnggerik said...

U boleh geng dgn Nora. Hehehe...

Dia pun kaki shopping gak! Sampai boleh buat collection beg LV and Gucci.

jabishah said...

Hi Kak Sherry,

Have you watched Confessions of a Shopaholic? Maybe you can watch somebody very familiar in that movie... ;-)

Anak Pendang Sekeluarga said...

"Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia." (Al-Anfaal 8:74)

Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya....dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

Teo Wei Sing said...

Hi Kak Sherry,

I love shopping too, cuma barang2 yang kita beli tu lain saja...Hahaha...

Belajar merupakan proses yang tiada penamatan. Keinginan belajar yang wujud itu adalah kesyukuran yang harus dilahirkan kerana hidup tanpa ilmu adalah sengsara, begitu juga dengan sahsiah. Saya percaya akak seorang yang solehah dan baik hati serta jujur amanah. Cuma masih seperti, masih mencari erti kesempurnaan saja.

Teo

umi_e said...

Salam Sherry... shopping je selagi mampu - after all, kita bekerja untuk kepuasan diri kannnnnnnn ;)

* Saving memang perlu ada TAPI kalau ada banyak saving, sedangkan kepuasan diri tak tercapai juga tidak menyihatkan (Nanti sakit sebab tak boleh tidur ingatkan barang yang nak sangat beli hehehehehe)Lagipun... saving2 sudah2 akhirnya bila mati orang lain yang senang lenang khikhikhikhi - so baik kerja susah2 penuhi kehendak diri sambil simpan untuk keperluan kecemasan ;)

sherry said...

@Teo..

terima kasih sudi sharing ur views.


@ Umi-E.

I love ur words..hahah..sesuai dengan citarasaku ini.